Kasti kallale! / ECBC September


Üks vana võlg on vaja kiirelt ära lahendada. Mõned nädalad tagasi, peagi peale eelmise postituse avaldamist, saime sõpradega kokku, et Estonian Craft Beer Club'i septembrikuine kast ära mekkida ja hinnata. Kuna tegemist oli minu esimese säärase 'põrsas kotis' õllekastiga, siis põnevust jagus küllaga.

Kuulan lapsevankriga jalutamise kõrvale palju briti taskuhäälinguid (ehk podcaste) ja seal jookseb tihti sponsorina läbi eelmises postituses mainitud Beer52. Ja alati räägitakse, et kastil on oma 'teema' ja kaasas sajaleheline ajakiri, kus käiakse läbi konkreetse kastitäie õlled ja neid tootnud tehased, lisaks on intervjuud mõne pruulmeistriga ja uudiseid laiast õllemaailmast.

Teadsin juba ette, et ECBC kastil seda pole (sest kasti sisu on ju tellimiskeskkonnas kenasti ära kirjeldatud), seega väga kirjandust ei oodanud. Seega oli igati meeldiv üllatus, kui ühe õlle lahtrist voldik välja tuli. Logo ja järjekorranumber peal ning sees kastis olevate õllede pildid ja lisainfo.

Lisainfo on muidugi sama, mida üldiselt tootja kodulehelt lugeda võib, seega sõltuvalt tootjast kas üks rida või pikk põnev jutt. Siinkohal soovitaks hea meelega küsida ka tootjalt mingi info või kild, mida reeglina mujal ei räägita. Noh, lihtsalt klubiliikmete premeerimiseks.

Teine asi, mis tundus veidi kentsakas, oli õllede järjekord voldikus. Mulle meeldivad igasugu krüpteerimise ülesanded ja põgenemistoad, aga selles järjekorras ma ühtegi loogikat ei leidnud. Ei ole nad õlle ega tootja tähestiku järjekorras, ei ole värvuse, kanguse ega mõruduse järgi pandud. Kuna rõhutan alati, et mekkimisel tuleks alustada heledatest ja lahjadest ning liikuda läbi mõrude tumedate ja kangeteni, siis tuli see voldik mitu korda läbi lugeda, et saaks oma õhtuse järjekorra paika.

Aga kui ta juba paigas oli, hakkas see kast heas mõttes üllatama mitmest suunast. Panen siia ka ajaloo huvides siis meie mekkimise järjekorra kasutades voldiku järjestust: 4 - 9 - 7 - 6 - 3 - * - * - 5 - 10 - 1 - 8 - 11 - 2. Tärnid tähistavad siinjuures kaht õlut, mille ise järjekorda lisasime - Kassari IPA otse Hiiumaalt ja Hölmö põhjanaabrite poeriiulilt.

Kuna maitse on subjektiivne, siis ei hakka iga õlle kohta head ja halba välja tooma. Punktitabeli järgi vaadates õnnestus järjekord hästi, sest esimene proovitud õlu (Pühajõe pilsner, mis oli pilsnerist kahjuks väga kaugel) sai kümnepallisüsteemis meie kolme keskmise hindena 4,33 ja viimasena proovitud Põhjala Glen Noble pani õhtule punkti keskmise hindega 9,83. Suurem osa õllesid jäid 6,5 ja 8 punkti vahemikku, sealjuures tundub, et maitsjate varasemad avaldused stiilide ja meeldivuste osas said kenasti kõrvale lükatud (ehk ka hapud õlled said võrdselt punkte nii minult kui hapu õlle suurelt fännilt kui ka neilt, kes hapu õlle hea meelega mulle jätavad..).

Küll aga avalikustan siinkohal meie tabeli. Seekord oli mekkijaid kolm ja pealtvaatajaid kaks, ehk koduses keldris said toolid kenasti täis.

Sort

Hinne 1

Hinne 2

Hinne 3

Koond

Pühajõe Pilsner

4

5

4

4,33

Purtse Tisane du Soleil

7

6

6

6,33

Waht American

5

7

6

6

Kohatu Alatu Laim

7

6

7

6,66

Nudist Mihkel

7

6

7

6,66

Kassari IPA

6

7

7

6,66

Lapin Panimo Hölmö

7

8

8

7,66

Tanker Fields of Barley

8

7

7

7,33

Lehe Yin 25/Yang 75

8

7

8

7,66

Põhjala Singing Sands

7

8

8

7,66

Anderson Westworld

8

9

7

8

Lehe Harassment by Barley Wine

9

9

9

9

Põhjala Glen Noble

10

9,5

10

9,83


Ilus pudel ja imeline sisu..

Erilised tänud siinkohal Põhjalale, kes on taaselustanud ühe iidse õllestiili nimega 160/- shilling ale. Niipalju kui ma selle stiili ajaloo kohta lugeda jõudsin, siis Šotimaal olid õlledel hinnad suuresti fikseeritud. Lisaks pandi hinne virde (potentsiaalse) kanguse järgi, ehk 20 šillingu õlu oli hele ja lahja, 60 šillingu õlu juba tummisem jook. Ja siis kõige tipus kroonis 160 šillingu õlu ehk Šoti vana eili (Scottish Old Ale) kauge sugulane.

See tõeliselt kange (13,2%) õlu on pruulitud Põhjala versioonis meega ja laagerdatud kahe erineva raskesti hääldatava šoti viski vaatides. Ja tulemus on tõesti selline magus tummine viskine pikalt-pikalt mekutatav õlu. See oli ühtlasi üks kahest kastis olevast õllest, mida ma olin enne ECBCga liitumist juba saanud. Proua kinkis selle mulle pulma-aastapäevaks ja ühest pudelist jagus terveks õhtuks koos kõikide suupistete ja koogikestega..

Comments